Valikko

Hautajaiset - Ohjeita hautajaisiin

Adressi

Adressi on osanotto kirje omaisille. Tavallisesti adressi lähetetään ainoastaan siinä tapauksessa, että lähettäjä ei itse pääse osallistumaan hautajaisiin. Adresseilla tuetaan tavallisesti jonkin säätiön toimintaa. Tietyn säätiön adressin valinta on siis jo itsellään viesti osanottosanojen lisäksi. Tavallisia adresseja tuottavia säätiöitä ovat Sydänsäätiö, Syöpäsäätiö ja Mannerheimin lastensuojeluliitto.

Adressit luetaan muistotilaisuudessa ruoan jälkeen, ennen kahvia. Yleensä lukemisen suorittaa vainajalle läheinen henkilö, mutta adressien lukija voi olla kuka vaan. Jos haluatte lukea adressit läheisenne muistotilaisuudessa, on siitä hyvä puhua vainajan lähiomaisten kanssa. Lukijoita voi olla useampikin. Adressien luvun jälkeen on hautajaisvieraiden muistopuheiden vuoro.

Pukeutuminen hautajaisissa

Perinteinen pukeutuminen hautajaisissa.

Naisilla asun väri tulisi olla tummasävyinen tai musta. Hautajaisasun tulee olla asiallinen ja tarpeeksi peittävä, perinteen mukaan polveen ulottuva mekko, hame tai tumma jakkupuku on naisille sopiva valinta.
Perinteisesti, tulee välttää liian huomiota herättäviä asusteita tai koruja. Naisten asun väri voi olla myös tumma lila, koska se on kirkollinen väri. Kengät tulisivat olla umpikärkiset.

Miehillä musta puku ja valkea paita, sekä musta kravatti. Talviaikaan miehillä on hyvä olla musta päälystakki. Kantajat käyttävät valkoista kaulaliinaa, muilla miesvierailla kaulahuivin sen sijaan kuuluisi olla sävyltään tumma.

Lapsille riittää siistit pyhävaatteet.

Jos teitä on pyydetty kantajaksi, on hyvä ottaa nahkahansikkaat käsien suojaksi, myös kesäaikana. Kantoliinalla arkun hautaanlaskeminen on huomattavasti helpompaa, kun hansikkaat suojaavat käsiä.
Ohjeita kantajalle >>

Äidin tai aviopuolison kuoltua, miehet voivat käyttää puvuntakin kauluskäänteessä surunappia tai vasemmassa hihassa surunauhaa.