Valikko

Hautajaiset - Kuoleman tapahduttua

Kuoleman jälkeen ei ole välttämättä pakko tehdä mitään järjestelyjä heti. Jos vainaja on kuollut vanhainkodissa, sairaalassa tai muussa laitoksessa, hoitohenkilökunta kertoo teille, onko kuljetukselle pikaista tarvetta.

Jos tarvitsette kuljetuksen nopeasti, olkaa yhteydessä päivystysnumeroomme: 050 347 1555.

Tietoa hautajaisten järjestämisestä: https://hyvathautajaiset.fi/ 

Tavallisesti sairaaloissa ja laitoksissa on vainajien säilytystilat, joissa vainaja voi olla tarvittaessa parikin viikkoa. Kun tulette asioimaan hautaustoimistoon, teille kerrotaan kuljetuksen aikatauluista tarkemmin.

Hautauslupa ja kuolintodistus

Hautauslupa on tarkoitettu hautaustoimistoille. Hautausluvalla todistetaan, että hautaukselle tai tuhkaukselle ei ole estettä. Kuolintodistuksessa lukee kuolinsyy sekä tarkempia tietoja vainajasta, tämä asiakirja on tarkoitettu omaisille. Sitä voi pyytää lääkäriltä tai osastonsihteeriltä.

Molempien asiakirjojen valmistaminen alkaa välittömästi kuoleman jälkeen. Hautaustoimistossa voi asioida heti kuoleman jälkeen, hautauslupaa ei tarvitse olla mukana. Toimisto hoitaa hautausluvan sairaalasta tai lääkäriltä.

Suruliputus

Kuolinpäivänä on tapana, että vainajan kotona pidetään lippu puolisalossa koko päivän. Siunauspäivänä lippu pidetään puolisalossa siunauksen ajan. Suruliputuksesta sovitaan huoltoyhtiön tai talonmiehen kanssa.