Valikko

Usein kysytyt kysymykset

Kun hautajaiset suunnitellaan, on paljon asioita, joita pitää pohtia. Kysymyksiä tulee varmasti paljon, mutta vastauksia voi olla hankala löytää, koska tieto on ripoteltu eri toimijoiden omille sivuille. Tällä sivulla olemme listanneet yleisimmät kysymykset hautajaisten järjestämisestä. 

Hautajaisten järjestämisessä muistettavat tärkeät asiat on koottu listaan, jonka voi tulostaa täältä.

Kuka voi hoitaa hautajaiset?

Hautausjärjestelyitä voi lähteä hoitamaan vainajan puoliso, tai avopuoliso, perilliset; lapset tai sisarukset tai vainajan eläessään nimeämä henkilö. Ystävä tai läheinen voi myös sopia hautauksesta, jos muita omaisia ei ole.

Mitä tarvitsen mukaan hautaustoimistoon?

Teillä ei tarvitse olla mukananne mitään hautaukseen liittyviä asiakirjoja tullessanne asioimaan hautaustoimistoon. Hautaustoimisto huolehtii kaikista tarvittavista käytännönjärjestelyistä ja asiakirjoista. 

Tarvitaanko vainajan kuljetus pian?

Jos kuolema tapahtuu sairaalassa, vainaja siirretään sairaalan omaan säilytystilaan. Näin ollen kuljetuksella ei ole kiire. Jos kuolema tapahtuu vanhainkodissa tai paikassa, jossa vainajaa ei voida säilyttää, on omaisten huolehdittava kuljetuksen järjestäminen itse. Tällaisessa tilanteessa henkilökunta toki kertoo asiasta ja tarvittaessa usein auttaa järjestelyjen hoitamisessa. Kuljetuksen voi tilata päivystysnumerostamme 050 347 1555 mihin vuorokauden aikaan tahansa. Meiltä saa myös kysyä, jos ette ole varma tarvitaanko kuljetusta heti.

Koska voi asioida hautaustoimistossa?

Voitte asioida hautaustoimistossa heti, kun on voimia alkaa hoitamaan järjestelyjä. Hautajaiset voi tilata myös verkkopalvelumme kautta tai puhelimitse. Olette aina tervetullut hautaustoimistoihimme, suosittelemme ajanvarausta asioinnin sujuvuuden varmistamiseksi. 

Pitääkö olla hautauslupa tai kuolintodistus?

Hautausjärjestelyt voidaan aloittaa ilman hautauslupaa. Hautaustoimisto hoitaa hautausluvan sairaalasta ja lähettää kaikille tarvittaville tahoille. Tavallisesti hautauslupa lähetetään krematorioon sekä hautausmaalle, johon vainaja tullaan hautaamaan. Omaiset saavat halutessaan kuolintodistuksen, jossa on kuolinsyy. Hautausluvan ja kuolintodistuksen kirjoittaa hoitava lääkäri tai oikeuslääketieteellisessä avauksessa oikeuslääkäri. 

Mitä hautaustoimisto hoitaa, mitä minun täytyy hoitaa itse?

Hautaustoimisto voi hoitaa kaiken: varata kappelin, papin tai puhujan, musiikin, valokuvaajan, ohjelmalehtisen, muistotilaisuuspaikan, tarjoilun, kaikki kukkakoristeet, uuden hautakiven tai vanhan kiven kaiverruksen, kunnostukset yms. Kun suunnittelemme hautajaiset, voimme sopia onko joitain asioita, joita haluatte itse hoitaa. 

Pitääkö olla arkku, vaikka tuhkataan?

Arkku pitää olla aina. Arkku tarvitaan ensisijaisesti vainajan kuljetusta varten. Kaikki arkkumallimme soveltuvat niin arkkuhautaukseen kuin tuhkaukseenkin. 

Voiko vainajan kuljettaa omalla autolla?

Ei voi. Terveydensuojeluasetuksessa määritellään, että ruumiin kuljettaminen on sallittua vain siihen tarkoitukseen varatussa kulkuneuvossa, kuten vainajankuljetusauto.  

Vainaja ei kuulu kirkkoon, millainen tilaisuus voidaan pitää?

Tietyissä kappeleissa voidaan järjestää uskonnoton jäähyväistilaisuus. Omaiset voivat olla oman saattoväen kesken tai paikalla voi olla esim. uskonnoton puhuja. Tilaisuudessa voidaan esittää musiikkia ja laskea kukkatervehdykset vapaamuotoisemmin. Seurakunnan papit siunaavat myös väestörekisterin jäseniä, jos vainajalla ei ole ollut mitään siunausta vastaan. 

Pitääkö olla hautakirja, että saadaan haudan tiedot?

Jos tiedetään minkä nimisiä vainajia on aikaisemmin haudattu hautaan, saadaan hautapaikan koordinaatit selville ilman hautakirjaa. 

Minut on pyydetty kantajaksi, mitä tulee ottaa huomioon?

Kantajien on hyvä sopia ennen hautajaisten alkua järjestys, miten asetutaan arkun ympärille. Kantajilla on perinteen mukaan yllään hautajaisiin kuuluva musta puku. Talvi-aikaan perinteinen kantajan asuste on mustan päällystakin lisäksi valkoinen kaulaliina. Suosittelemme käsineiden pitämistä, ne suojaavat kättä kun arkku lasketaan hautaan liinoilla.

Minut on pyydetty vieraaksi, en pääse paikalle, miten voisin muistaa omaisia?

Verkkokukkakauppamme kautta voi lähettää kukkatervehdyksen, joka toimitetaan kappelille. Verkkokukkakauppamme kautta voi myös lähettää osanottokukat omaisille kotiin. 

Miten maksan hautauslaskun?

Kuolinpesänosakas voi maksaa vainajan nimellä tulevat laskut vainajan omalta tililtä. Laskujen maksua varten pankki vaatii vainajan viimeisen virkatodistuksen, missä näkyy kuolintieto ja kuolinpesänosakkaat. Virkatodistus tilataan joko seurakunnasta tai Digi-ja västötietovirastosta. 

Mitä pitää tehdä hautajaisten jälkeen?

Kolmen kuukauden sisällä kuolinpäivästä on toimitettava perunkirjoitus. Perukirja on kuolinpesän veroilmoitus perintöverotusta varten ja perustana myöhemmälle perinnönjaolle. Lakipalvelumme auttaa tarvittaessa perunkirjoituksen tekemisessä. Lisätietoja >>